V.me - enklare betalningar från VISA

VISA lanserar nu (äntligen) sin lösning för att göra kortbetalningar enklare online. Lösningen kallar de V.me.
Lite lustigt att de givit lösningen slogan "Simplifying Payment. Again" med tanke på att Visa är ett av de bolagen som stått bakom 3D-secure och PCI-DSS. Dessa två säkerhetsstandarder har ju som bekant gjort kortbetalningarna mycket krångligare än vad det brukade vara. Så jag skulle verkligen inte vilja påstå att Visa gjort betalningar enkla på något sätt.

Men det är ändå kul tycker jag när man ser stora jättar i branschen tänka om och ge sig på försök att bli mer kundvänliga. 
Först tänkte jag "Vem skulle vilja använda detta". Men efter att jag sedan förstått att lösningen fungerar för både Visa, Mastercard och Amex så ser jag en klar nytta med lösningen.
Frågan är om de inte är lite sent ute... Paypal har ju länge varit en etablerad lösning för att göra kortbetalningarna enklare. Det finns även Google wallet och på den europeiska marknaden gör Klarna stora framsteg för att förenkla betalningsprocessen med sin nya Klarna checkout.

I slutändan tror jag att det kommer att handla om ett par faktorer i strävan mot en stark vinnare på betalmarknaden:

  • Kostnad. I utvärderingen av betallösningar så brukar kostnad vara den absolut viktigaste parametern. Både låg transaktionskostnad och utvecklingskostnad är viktiga för att en lösning skall bli vald. Kortbetalning (i alla fall med Visa och Mastercard) har hittills varit relativt billigt att tillhandahålla. Ännu har V.me inte avslöjat vad det kommer att kosta, men vi får hoppas att det inte blir avsevärt mycket dyrare än vad det varit tidigare.
  • Enkelhet för kunden. Den lösning som gör det enkelt för kunden att betala och visar sig ha bäst konverteringsgrad kommer ha betydligt bättre överlevnadskraft än de andra. Så friktionsfritt som möjligt bör det vara!
  • Marknadspenetration. Ju större etablerad kundbas det finns desto större chans att lyckas. Dessutom tror jag att det är så att ju fler betalningsalternativ som dyker upp desto mindre chans kommer det vara att nya kunder kommer vilja ansluta sig. Man orkar inte ha hur många konton och inloggningar som helst.  
  • Säkerhet. Både för konsumenten och handlaren. Det var ju säkerhetskraven som från början gjorde kortbetalningarna så krångliga och därför känns det ganska skönt på något vis att kortbolagen själva tar ansvar för att göra det enklare igen.

Vem vinner då?

Det är nu man borde plocka fram en spåkula och hosta upp ett svar. Men jag får nog nöja mig med en kvalificerad gissning: även i framtiden så kommer det såklart finnas olika alternativ att välja mellan, men jag tror starkt på en utrensning i djungeln av betallösningar.
Visa har ett globalt fantastiskt starkt varumärke i ryggen så jag tror absolut att V.me kommer att bli stort och slå på de marknader där bättre lösning saknas. På den svenska marknaden har nästan Klarna blivit branschstandard så här lär det bli tufft att konkurrera. Men någon form av integration skulle vara en intressant lösning. Vi har redan sett t.ex. Payex integrera mot Paypal. Så att tänka sig någon av våra lokala aktörer integrera mot V.me är inte helt otänkbart! 

Mer information om V.me hittar du på www.v.me