Många trådar i systemarkitektens vardag

Den som ska starta eller utveckla sin e-handel har ett roligt men inte alltid helt enkelt jobb framför sig. Det kommer krav från många olika håll i verksamheten där inköp, kundklubb, ekonomiavdelning och eventuella fysiska butiker bara är exempel.

I sin enklaste form kanske e-handeln bara kompletterar en fysisk butik och låter kunder som inte har möjlighet till fysiskt besök handla elektroniskt och för dessa e-handlare kan en enkel webbshop fungera väldigt bra. För lite större system blir det snabbt många människor inblandade för att sköta utvecklingen. Några hanterar krav, några utvecklar, någon projektleder och förhoppningsvis finns där också några som testar. Mitt i denna folksamling springer systemarkitekten som spindeln i nätet.

Dagarna fylls lätt av möten där nyinkomna kravs rimlighet och omfattning diskuteras med kravhanterare och kravställare, skissning av lösningsförslag och stöd till utvecklare som realiserar lösningarna. Lägg därtill att vissa rena projekttekniska detaljer lätt hamnar i arkitektens knä och skulle något gå fel i en eventuellt existerande produktionsmiljö så måste arkitekten ofta vara med eftersom denne ska ha bäst helhetssyn på systemet. Dock kan arkitekten aldrig ha bäst insikt i alla detaljer av hela systemet, även om det är lätt att sträva efter detta. Ibland kanske det till och med kan bli en timme av ren utveckling.

En av de viktigare egenskaperna en arkitekt bör ha är förmågan att snabbt sätta sig in i kundens verksamhet och därigenom kunna se till att de tekniska lösningar som tas fram är anpassade för kunden på rätt nivå och på rätt sätt. Det är också viktigt att kunna stå upp för sin expertis inom e-handelsområdet och driva kunden åt rätt håll både tekniskt och affärsmässigt.

Det är alltså mycket att göra för en arkitekt. Om ena dagen domineras av felsökning så kanske nästa enbart innehåller diskussioner om krav som planeras att driftsättas om flera månader. Det är denna omväxlande vardag fylld av spännande möten med människor och teknik som gör jobbet roligt. Men många trådar att hålla reda på blir det.

Låter det spännande och något som skulle passa just dig? 

Kontakta oss gärna om du är intresserad av rollen som systemarkitekt eller vill veta mer om hur det är att jobba med e-handelsutveckling på Wipcore. Mer om våra lediga tjänster hittar du under Karriär

Vill du fråga eller diskutera direkt med mig, eller någon annan av oss som jobbar på Wipcore, om företaget eller kring e-handel så hittar du kontaktuppgifter till oss på vår medarbetarsida

/Johan