Varför är det så vanligt med kassa ledare?

De flesta ledarskapsutbildningar handlar om hur man leder andra. Men inte om hur man leder sig själv.
Om du inte lärt dig att leda dig själv, om du inte känner att du är en god förebild, och om du inte tränar dina inre egenskaper och på att må bra i ditt inre, är det svårt att vara en god ledare för andra människor. Detta talade Torkild Sköld om i dagens frukostseminarium "Personligt ledarskap", arrangerat av Dfind.

Alla vet hur viktigt det är med fysisk träning. Vi vet att en halvtimmas promenad om dagen är det bästa botemedlet mot nedstämdhet. Om du idrottar och ska springa ett lopp eller spela en match, så är det självklart att du tränar innan. Insidan kroppen är ofta inte lika prioriterad. Kanske tänker vi ”äh, jag kör på bara, och hoppas att det håller!”

Hur tränar man sitt inre?
Yttre förändring börjar oftast i oss själva. Eftersom vi sällan kan förändra andra, måste vi förändra oss själva. Hur väljer jag att reagera på olika händelser? Är jag ett offer för omständigheter eller tar jag 100% ansvar för mitt sätt att reagera? Man måste bli medveten om sitt sätt att reagera och se konsekvenserna av det. Saker händer, du reagerar och utifrån din reaktion kommer ett resultat.

Du väljer ditt liv och måste ta ansvar för dina val. Gnäller du på jobbet? Tar du ansvar för det och jobbar för en förändring, antingen i hur du själv reagerar på det som händer eller hur du kan förändra det yttre? Sannolikt är du inte tvångsanställd, utan du har valt ditt jobb. Väljer du det varje dag? Tar du 100% ansvar för att, även när du åker hem, att du åker dit du längtar, trivs, där du kan vara, leva, utvecklas och må bra? Det är inte alltid lätt att förändra sitt liv, men det är fortfarande ens eget ansvar och ingen annans.

Ofta kan vi hänga på oss valda sanningar, t.ex. ”Jag kan ändå inte få ett nytt jobb nu när jag är så gammal”. Utifrån din valda sanning kommer beslut och beteende: ingen idé att söka, och resultatet blir: inget nytt jobb. Då är det lätt att utbrista ”Vad var det jag sa!”

Man behöver plocka bort sina valda sanningar, sluta jämföra sig med andra, sluta få för sig att man inte duger och sluta bry sig om vad andra tycker. Det är ingen idé att allt ser perfekt ut på ytan om det rasar ihop under den. Du behöver veta att du duger och att du kan prestera. Men du ska göra det för din egen skull. Fira dina egna prestationer, var självgod (alltså god mot dig själv). Det är lätt att fira andras prestationer, men vi kan ofta vara hårda mot oss själva och älta saker och straffa oss när vi gjort fel. Träna ditt inre, träna på att lista bra egenskaper som du besitter. Inse att du kan göra fel, men att du som person fortfarande är ok. Du kan behöva be om ursäkt för det du gör, men inte för vem du är. Skilj på sak och person. Tänk så och det blir lättare att hantera negativ feedback på något du gjort.

“Everything can be taken from a man or a woman but one thing: the last of human freedoms to choose one's attitude in any given set of circumstances, to choose one's own way.”
Viktor E. Frankl