Rapport från Øredev 2012

De flesta videos från Øredev 2012 är redan släppta nu.
vimeo.com/user4280938/videos
Gratis :)

Några sevärda föredrag från årets Øredev…

Källkodshanteringsverktyget Git, som Linus Torvalds skapat, har ju på senare tid blivit väldigt populärt. Grundkurs i detta verktyg finns såklart, men är nog ganska ointressant att titta på om man inte tänkt använda det. Kommandoconsole för hela slanten.

För Git finns det också en populär, hostad repositorytjänst, Github. Den hostar mestadels open source vilket är gratis, men även en del kommersiell closed source vilket de förstås tar betalt för. Ett av de roligaste föredragen på Øredev i år var ett om hur back-end på Github är implementerad. Bland annat tas det upp en del tillkortakommanden i den officiella CLI-versionen av Git.

Github har ingen egen byggserver integrerad i sin tjänst utan är bara ett simpelt repository. Däremot finns det intressanta 3-part tjänster som gör exakt detta. Travis CI, är en hostad byggservertjänst som integrerar suveränt med Github. Den har stöd för både publika och privata repos. Precis som för Github är privata repos förstås en kommersiell feature. Dock inget ej stöd för Windows eller .net, dvs glöm C#. Men ta gärna ändå en snabb titt på deras website (ej med IE!), där man ser mängder av kända projekt som kompileras kontinuerligt.

Jenkins, vilket är den mest populära byggservern i antalet installationer och användare räknat, lämpar sig bra i de fall man vill sätta upp en egen byggserver. Den har hundratals 3-part plugins. Här håller arkitekten ett föredrag om vad vilka features som finns utöver ren kompilering.

Jag tycker han missar en hel del som har med deploy att göra. Men det kanske är lite förståeligt då CI bara är första delen i en deploypipeline, dock använder många en CI-server nu för tiden för att hantera deployer så jag tycker det är synd att han inte alls lägger fokus på detta område då det är en naturlig vidareutveckling av användningsområdet.

Jenkins har bra stöd för Windows men från början var det en ren java-produkt, vilket tyvärr fortfarande märks ibland om man använder .net. Som jämförelse, internt på Wipcore använder vi i stället (mestadels) Teamcity för att bygga kod. Teamcity är faktiskt också utvecklad i java men man får ändå känslan att Teamcity är optimerad för .net och enterprise-marknaden i första hand. 

Här är ett hyfsat intressant föredrag om hur man bygger sin karriär mha kvalitativt jobb, och genom att inte alltid göra exakt vad man blir tillsagd att göra.

NoSQL är ju populärt i många sammanhang, för .NET verkar RavenDB vara en mycket intressant produkt. Finns video här! Killens hemsida.

Även om key-value/document store-databaser är de man oftast hör talas om i samband med NoSQL finns det även andra databastyper som också ingår i NoSQL-begreppet, såsom grafdatabaser. Den som demonstrerades på Øredev var Neo4j, en svensk open source grafdatabas utvecklad i java. Här är en djupare föreläsning om Neo4j.

Har tidigare nämnt den manodepressive, f.d. MS-chefen som läckte intern strategisk information, spydde galla över Windowschefen, och som sen fick be om ursäkt. Ingen av dem jobbar kvar på MS nu av olika anledningar. I detta föredrag upprepar han i princip allt han skrivit på sin blog senaste månaderna, det är mycket historia om MS strategier senaste åren.

Mitt älsklingsområde, hur man designar en arkitektur som är optimerad för deploy. Om du ska se någon video, se denna! Går även igenom approacher om hur man kommer tillrätta med arkitekturer som initialt är svåra att deploya.

Sen var både Alexander Bard och Jonas Birgersson där och babblade. Även chefredaktören för Wired och f.d. produktchefen för Visual C++/msdn höll sådana här lite mer generella keynotes i stora salen. Kan vara intressant att slötitta på. Kanske.

Sydkoreanen Hojun Song, som även var på The Conference i malmö för några månader sedan, var nu där igen och berättade om sitt senaste hobbyprojekt, att skicka upp en egen satellit. Förhoppningsvis händer det nästa år, tyvärr ingen video på detta publicerad än.