Begagnat är det nya inom e-handel

Handel med begagnade produkter har pågått i några år men har nu nått mängder som gör det jämförbart med e-handel av nya produkter.

Inom många segment följer kurvan nästan precis med nyproduktsförsäljning. Det gäller exempelvis TV, soffor och andra skrymmande produkter där konsumenten gör sig av med sin äldre modell när de skaffar en ny.

En annan faktor som driver begagnathandeln är konjunkturen. Är den låg passar dels många på att försöka dryga ut kassan genom att sälja av sådant man inte använder och dels letar man begagnade fynd när det är dags för inköp för att spara en
slant. En tredje faktor är fokus på miljötänk med återanvändning och värdet av kvalitet på de produkter som håller för att säljas vidare både en och flera gånger.

Som e-handlare är det intressant att uppmuntra och driva andrahandsförsäljning. Att, som Polarn O Pyret, tillhandahålla och stötta en egen kanal för andrahandsförsäljning på sin e-handelsplats skapar ett starkt kvalitetsmått på produkten. Det är också ytterligare en kanal att följa och hjälpa sina kunder och bygga lojalitet.

För inte så många år sedan försökte många handlare motarbeta andrahandsförsäljning av sina produkter av rädsla för att det skulle vara en konkurrerande verksamhet till den egna försäljningen. Idag har de flesta insett värdet av en fungerande andrahandsmarknad och med ett ökat intresse och andrahandsvärde är det fler konsumenter som vågar investera i nya produkter.

Att driva sin egen andrahandsmarknad i konkurrens med exempelvis Blocket kan vara en tuff väg att gå och kräver att man redan har en engagerad kundkrets. Har man starka produkter och kunder som brinner för desa, och det egna varumärket, är det definitivt en intressant kanal att titta på men även att gå via externa kanaler så som Blocket kan vara en stärkande faktor för den egna försäljningen.

Läs mer om vågen av begagnathandel inom e-handel på:
http://www.dagenshandel.se/nyheter/privat-begagnatmarknad-okar/
http://www.ehandel.org/nyheter/vi-handlar-begagnat-pa-natet-for-76-miljarder/

Och titta gärna också på Polarn O Pyrets egen begagnatmarknad i deras e-handelsajt:
http://www.polarnopyret.se/Top-Menu/Kop-och-Salj/